.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στο Δερβένι και στο Καλαμάτα – Σπάρτη





Επικεφαλής : Θανάσης Πετράκος
Επικοινωνία : petrakos.gr@gmail.com ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλέφωνο : 6977683175
Fax : 27210-87191, 2710-227181

site : petrakosgr.blogspot.com, agonistiki.blogspot.com


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στο Δερβένι και στο Καλαμάτα – Σπάρτη

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη,
1) Το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα θα αργήσει να παραδοθεί, παρ’ ότι κ. Περιφερειάρχη βιαστήκατε όταν άνοιξα το ζήτημα να πείτε ότι όλα βαίνουν καλώς. Το οδόστρωμα στο Δερβένι και συγκεκριμένα από 50 έως 52,5 χλμ. είναι άθλιο και επικίνδυνο και πρέπει να υπάρξει άμεσα παρέμβαση για βελτίωση της βατότητάς του. Σας ενημερώνω ότι στις 13/12/2010 είχα στείλει επιστολή στον κ. Χατζημιχάλη, στην οποία τόνιζα την ανάγκη άμεσης παρέμβασης. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.  Επισης το ιδιο  προβλημα  υπαρχει  και στα  ΤΣΟΥΚΑΛΕΙΚΑ  
2) Ο δρόμος Καλαμάτας – Σπάρτης είναι σήμερα και για αρκετά χρόνια ακόμη ο μοναδικός που συνδέει τους δυο νομούς, αλλά και τους πολίτες των χωριών του Ταϋγέτου, για να πάνε στα χωριά τους. Ο δρόμος αυτός είναι επικίνδυνος, όπως πιστεύω να σας έχουν ενημερώσει οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, λόγω πτώσης βράχων.
Επειδή προ ημερών είχαμε πτώση μεγάλου βράχου και είναι θαύμα πώς δεν υπήρξαν θύματα, θεωρώ ότι επιβάλλεται να υπάρξουν άμεσα ενέργειες ώστε να γίνει δημοπράτηση του έργου προστασίας των πρανών από την πτώση των βράχων.
Σας ερωτώ λοιπόν, τι ενέργειες θα κάνετε ώστε και για τα δύο αυτά προβλήματα να υπάρξουν άμεσες λύσεις;

29/1/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα


Με χιόνια ξύπνησαν  οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στα πελάγη κράτησαν τα περισσότερα πλοία δεμένα.
Απαραίτητες ήταν οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τους οδηγούς που ήθελαν να κινηθούν σε ορεινά οδικά δίκτυα. Ειδικότερα στον νομό Φλώρινας, με τη θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου, οι αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν υποχρεωτικές σε όλο τον νομό, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα χρειάστηκε να κινηθούν ακόμη και μέσα στην πόλη της Φλώρινας.
Ο καιρός σήμερα δεν θα παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα είναι τα χαρακτηριστικά της ημέρας. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ. Σε πτώση η θερμοκρασία. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 10 βαθμών Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν χιόνια στην Πάρνηθα. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Βροχερός θα είναι ο καιρός και την Κυριακή, ενώ θα πέσουν χιόνια στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

*εφημ. Η ΑΥΓΗ  Ημ. δημοσίευσης: 29/01/2011

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΟΛΓΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο προεδρείου του ΣΑΕ

.Η Δρ. Σαραντοπούλου...από το Βαλτέτσι Αρκαδίας... στην Βιέννη, ιατρός, καρδιολόγος


Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε πολύ μικρή ηλικία μετοίκησε με την οικογένειά της στην Βιέννη, όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάζεται ως ιατρός, καρδιολόγος. Η ίδια έλκει την καταγωγή της από το Βαλτέτσι Αρκαδίας από τον πατέρα της ενώ η μητέρα της κατάγεται από την Σίφνο και τον Μικρασιατικό Πόντο.

Στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού εξελέγη στην θέση του Γραμματέα στο Παγκόσμιο Προεδρείο για πρώτη φορά το 2003. Το 2006 επανεξελέγη στην μονομελή πλέον θέση της Παγκοσμίου Γραμματέως του ΣΑΕ, ενώ είναι μέχρι στιγμής, η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Προεδρείο του Συμβουλίου.

Η δραστηριότητά της, πολυσχιδής. Διδάκτωρ Φιλοσοφικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης, διπλωματούχος μεταφράστρια – διερμηνέας της Γερμανικής, Γαλλικής και Ισπανικής Γλώσσας, κάτοχος διπλώματος Proficiency της Αγγλικής γλώσσας, διαθέτει γνώσεις της Αραβικής και Ρωσικής Γλώσσας. Ακόμη, είναι Διδάκτωρ Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης με ειδικότητα στην Ειδική Παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βιέννης και στην Καρδιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παρισιού – HEGP.

Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Βιέννης, υπεύθυνη για την επιστημονική έρευνα και για την διδασκαλία των φοιτητών, Γνωματεύουσα Σύμβουλος Κρατικών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σύμβουλος Αραβικής Πρεσβείας κράτους του Κόλπου, στην Υπηρεσία Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη και υπεύθυνη του Γραφείου του Πρέσβη.

Μέχρι σήμερα είναι Επίτιμη Σύμβουλος των Υπουργών Υγείας Αυστρίας και Επίτιμη Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας του Ομάν.
Η Δρ. Σαραντοπούλου, πέραν της δράσης της ως ιατρός, έχει εργαστεί για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και της Αυστρίας στα θέματα της ιατρικής επιστήμης και έρευνας, ενώ συμμετέχει στις επίσημες αποστολές στα αραβικά κράτη.

Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας από το 2001, ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας , Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας από το 2002, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστρίας «Ασκληπιός» από το 1996, υπεύθυνη για την Ευρώπη στο Προεδρείο του Παγκοσμίου Πανελληνίου Βιοϊατρικού Συνδέσμου με έδρα το Λονδίνο από το 1998 και αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Αυστρο-Αραβικού Συνδέσμου από το 1999.

Μία από τις πλέον σημαντικές δραστηριότητές της, αποτελεί η ο ρόλος της ως ιδρυτικού μέλους του Παγκόσμιου Δικτύου Ιατρών Ελληνικής Καταγωγής. Η Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου πιστεύει ότι η επιτυχία του θεσμού εξασφαλίζεται μέσα από την ενότητα όλων των υγιών δυνάμεων του Ελληνισμού, την αλληλεγγύη και την συνεργασία. Η ίδια έχει θέσει ως προτεραιότητα στη δράση της γύρω από την ελληνική ομογένεια, την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και την ανάπτυξη ανάλογων δράσεων για την στήριξη και προβολή του Ελληνισμού, της Ελληνικής Παιδείας και του Πολιτισμού στο εξωτερικό. Παράλληλα είναι ένθερμη υποστηρικτής των δίκαιων αιτημάτων του Κυπριακού λαού, τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα σέβεται απόλυτα την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονικής γης αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, στηρίζει το αίτημα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων, την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τα δίκαια αιτήματα των Βορειοηπειρωτών, των καταγόμενων από την Ίμβρο και την Τένεδο.

Τέλος υποστηρίζει την επίλυση των θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα του Έλληνα Ομογενή, αλλά και την ενδυνάμωση των Δικτύων της νεολαίας και των γυναικών, των επιχειρηματιών και των επιστημόνων.


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ερώτηση Νάντιας για το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων Καλαμάτας

Νάντια Γιαννακοπούλου:



Αθήνα, 27/01/11
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
«Κέντρο Διαβιβάσεων Καλαμάτας»
Την 1η Ιουλίου 2005 το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων εγκαταστάθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ» στην Καλαμάτα όπου εδρεύει έως σήμερα. Το στρατόπεδο κατασκευάσθηκε μετά τους σεισμούς του 1986 και στέγαζε από τον Μάρτιο του 1989 το 9ο Σύνταγμα Πεζικού που λειτουργούσε ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και το οποίο διαλύθηκε με την άφιξη του ΚΕΔΒ.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, έντονες είναι οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για παύση λειτουργίας του ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του στρατεύματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, στα πλαίσια των περικοπών λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας, το τελευταίο χρονικό διάστημα επανέρχεται στην επικαιρότητα η πιθανή παύση λειτουργίας του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα, όπου τώρα λειτουργεί το ΚΕΔΒ. Η κατάργηση της λειτουργίας του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», μετά από εκείνη του 9ου Συντάγματος πεζικού, είχε επιχειρηθεί και πάλι το 2003, με άλλο σκεπτικό βέβαια τότε και απετράπη με τη σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αφού έγινε κατανοητή η αναγκαιότητά του από την πολιτική ηγεσία.
Από τη μία, όσον αφορά το ΚΕΔΒ στην Καλαμάτα και τη λειτουργία ή όχι του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», αυτή εντάσσεται στην αναγκαιότητα περικοπών, αλλά και στην ανάγκη να βρίσκονται γρήγορα στις μονάδες οι νέοι στρατιώτες μετά τη βασική εκπαίδευση. Και τούτο διότι η θητεία πλέον διαρκεί μόνο 8 ή 9 μήνες οπότε δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένει ένας στρατιώτης επί 2 μήνες στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως, προκειμένου να κάνει τη βασική του εκπαίδευση και να πάρει ειδικότητα. Επιπλέον, το γεγονός ότι στο ΚΕΔΒ Καλαμάτας δε λειτουργεί πλέον Ειδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως, καθώς στο πλαίσιο της ανάγκης να πηγαίνουν γρήγορα οι στρατιώτες στη μάχιμη μονάδα της παραμεθορίου κρίθηκε ότι είναι δυνατόν να λαμβάνουν εκεί την εκπαίδευση που αντιστοιχεί στην ειδικότητά τους, συνηγορεί στην φημολογούμενη απόφαση του Υπουργείου. Συνεπώς, η αφαίρεση του ΕΚΕ αποδυνάμωσε το χαρακτήρα του ΚΕΔΒ και το κατέστησε ένα απλό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, οπότε πλέον θεωρείται ότι οι στρατιώτες των Διαβιβάσεων θα κάνουν τη βασική εκπαίδευση των τριών εβδομάδων σε οποιοδήποτε Κέντρο και μετά θα πηγαίνουν στις μονάδες του Δ’ Σ.Σ. και των νήσων του Αιγαίου και εκεί θα εκπαιδεύονται στην ειδικότητά τους ως Διαβιβαστές.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, είναι διάχυτη η σπερμολογία περί παύσης λειτουργίας είτε του Κέντρου της Τρίπολης είτε εκείνου της Κορίνθου που αποτελούν Κέντρα Εκπαιδεύσεως Πεζικού. Μάλιστα, για το τελευταίο αναφέρεται ως προτέρημα η εγγύτητά του στην Αθήνα, αλλά ως μειονέκτημά του το κόστος συντήρησης.
Από την άλλη, η ύπαρξη του ΚΕΔΒ Καλαμάτας έχει πλεονεκτήματα, τα οποία συνοψίζονται εν ολίγοις στα νέα κτίρια (εικοσαετίας περίπου), τα οποία μάλιστα συντηρούνται επαρκώς και βελτιώνονται, διαθέτει χώρους για την ανέγερση καινούριων εάν παραστεί ανάγκη, έχει άνετους χώρους για εκπαίδευση, ενώ η διαδικασία ανταλλαγής πεδίου βολής με το Δήμο Καλαμάτας βρίσκεται σε εξέλιξη οπότε και θα αποκτήσει καινούριο πεδίο βολής, το οποίο υποχρεούται να διαμορφώσει ο Δήμος. Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας
1.   Είναι στους σχεδιασμούς και τις προβλέψεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η μετεγκατάσταση του Κέντρου Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων από την Καλαμάτα σε άλλη πόλη;
2.   Εάν ναι, βάσει ποιών κριτηρίων πρόκειται να εξεταστεί και πότε αναμένεται να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Το βίντεο με την καλπονοθεία στην Πελοπόννησο...



Στα χνάρια της Φεβρωνίας και του Αγοραστού, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου του 
Συνδυασμού του κ. Δημήτρη Δράκου, έχει καταγραφεί από τις κάμερες να αλλοιώνει μυστική ψηφοφορία 
που βρίσκεται σε εξέλιξη...


Το ρόλο του "βοσκού" για την αλλοίωση της μυστικής ψηφοφορίας, για την εκλογή του συμπαραστάτη του
πολίτη και της επιχείρησης, ανέλαβε Περιφερειακός που κάθετε δίπλα στον επικεφαλής της μειοψηφίας στην
διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Δευτέρα 17 Ιανουάριου στην Τρίπολη.

Στη μόνη ψηφοφορία που ο τέως Νομάρχης Μεσσηνία μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή με...
την άρνηση του να συναινέσει, στην εκλογή με αυξημένη ψηφοφορία, ενός νέου θεσμού που θα λειτουργεί
διαμεσολαβητικά και ευεργετικά, μεταξύ των πολιτών και της περιφέρειας, μέλη του συνδυασμού του
συμμετείχαν στην αλλοίωση της μυστικής ψηφοφορίας αποκαλύπτοντας απρόκλητα μπροστά στην κάμερα την επιλογή τους.

Η κάμερα που μετέδιδε ζωντανά την συνεδρίαση μέσω του Ιντερνέτ και όπως αργότερα αποκάλυψε ο κ. Μπούκλης,
περιφερειακός σύμβουλος επικεφαλής των οικολόγων, την παρακολούθησαν πάνω από 1800 άτομα μέσω του διαδικτύου,
κατέγραψε όλες τις κινήσεις των συμβούλων που έδιναν τα ψηφοδέλτια τους στον περιφερειακό σύμβουλο αμέσως
μετά την άσκηση του δικαιώματος τους και  έξοδο τους από το παραβάν στο οποίο έμπαιναν με δύο ψηφοδέλτια και ένα φάκελο.

Στο 
video που καταγράφει όλες αυτές τις κινήσεις είναι εμφανές ότι αρκετοί ήταν εκνευρισμένοι για την πρακτική αυτή,
και πέταγαν τα ψηφοδέλτια υποτιμητικά στον περιφερειακό σύμβουλο ο οποίος προφανώς έχοντας γνώση της ανηθικότητας
της πράξης τα μάζευε και τα έκρυβε αφού φυσικά κατέγραφε τα κουκιά.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον εκτός του ηθικού, είναι εάν υπάρχει και νομικό θέμα στην αλλοίωση αυτή που προκύπτει
σε μια ψηφοφορία για την οποία από την αντιπολίτευση έγινε επίκληση δεκάδων νόμων, διατάξεων, εγκυκλίων και άλλων
γραφειοκρατικών τινών για να μπλοκαριστεί με επίφαση νομιμότητας η όποια επιλογή της πλειοψηφίας του Περιφερειακού
Συμβουλίου Πελοποννήσου.

ΑΡΘΡΟ ΣΕ PRESS-GR BLOG SPOT
Από τον Πάνο Παπαδόπουλο

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Κλειστά σχολεία στην Πελοπόννησο λόγω χιονόπτωσης


     Χιονόπτωση  στην  Πελοπόννησο  



Mε απόφαση των δημάρχων κλειστά είναι τα σχολεία στο Καστρί Κυνουρίας και στη Γορτυνία.
Κλειστά λόγω της χιονόπτωσης παραμένουν σήμερα σχολεία στην ορεινή Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, με απόφαση των δημάρχων κλειστά είναι τα σχολεία στο Καστρί Κυνουρίας και στη Γορτυνία. Μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης αντιμετωπίστηκαν άμεσα και ο δρόμος είναι ανοικτός.
Αντιολισθητικές αλυσίδες θα χρειαστούν όσοι μετακινούνται από την Τρίπολη προς την Αρχαία Ολυμπία, από το 40ο έως 54ο χλμ, στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου, στο δρόμο Κανδήλα - Νεμέα και στον ορεινό όγκο του Μαινάλου.
Εκχιονιστικά μηχανήματα των υπηρεσιών είναι σε ετοιμότητα για να επέμβουν αν παραστεί ανάγκη.
NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

«Έφυγε» η Θεώνη Βαχλιώτη- Όλντριτζ


Η αρκαδικής καταγωγής Θεώνη Βαχλιώτη ήταν αγαπημένη του Χόλιγουντ


Το Χόλιγουντ και το Μπρόντγουεϊ έχασαν μια από τις σημαντικότερες σκηνογράφους τους, την ελληνικής καταγωγής Θεώνη Βαχλιώτη – Ολντριτζ.

Η δραστήρια σκηνογράφος των 150 και πλέον ταινιών και μιούζικαλ (κυρίως, αλλά και παραστάσεων) στο Μπρόντγουεϊ πέθανε από ανακοπή στα 88 της, μόλις βγήκε από το νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου είχε εισαχθεί προ ημερών λόγω προβλημάτων υγείας που της είχαν προκαλέσει γενική κατάπτωση.

Η αρκαδικής καταγωγής Θεώνη Βαχλιώτη ήταν αγαπημένη του Χόλιγουντ όχι μόνον για το Οσκαρ σκηνογραφίας που της είχε φέρει η εντυπωσιακή δουλειά της στην ταινία «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι» (1974) με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Μία Φάροου, αλλά κυρίως γιατί από τότε που πήγε στην Αμερική (το 1949) και δούλεψε σε θέατρο του Σικάγο και παντρεύτηκε ένα χρόνο μετά τον ηθοποιό Τομ Ολντριτζ, η Theoni V. Aldredge, όπως έγινε πλέον γνωστή σε Αμερική και Ευρώπη, ήταν η ψυχή των πάρτι και το σπίτι τους στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα ανοιχτό. 
Φίλο και μέντορά της θεωρούσε τον Ελίας Καζάν, ενώ στις ταινίες που σκηνογράφησε ανήκαν «Τα μάτια της Λώρας Μαρς» με την Φέι Ντάναγουεϊ, «Το Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ, το «Υπόσχεδση την αυγή» του Ζιλ Ντασσέν με τη Μελίνα Μερκούρη (ήταν φίλη και με τους δύο, όπως και με τη Δέσπω Διαμαντίδου), το «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» με την Σερ, τη φίλη της επίσης Ολυμπία Δουκάκη και τον Νίκολας Κέιτζ κ.ά.
Στο Μπρόντγουεϊ, όπου οι δουλειές της της έφεραν τρία θεατρικά βραβεία Τόνι (για το «Ανι», το «Κλουβί με τις τρελές» και το «Barnum») και την είσοδο της το 1986 στο Theater Hall of Fame, πέρα από το ότι ήταν η πρώτη που καλούσαν σε κάθε κοσμική εκδήλωση, θεωρούνταν και εκείνη που άλλαξε για πάντα το μουσικό θέατρο, με εντυπωσιακά πολύχρωμα σκηνογραφία. Θεωρούνταν όμως και η πλέον ακριβή, χωρίς όμως το όνομά της να διαχωρίζεται από την ποιότητα.
Υπήρξε φίλη του Εντουαρντ Ολμπι και είχε δουλέψει μαζί του στο «Ποιος φοβάται» την Βιρτζίνια Γουλφ, ενώ ήταν και η αγαπημένη ενδυματολόγος της Μπάρμπρα Στρέιζαντ. 
Στην Ελλάδα είχε δουλέψει στο θέατρο μόνον τα τελευταία 15 χρόνια, με την Κάτια Δανδουλάκη και τη Νόνικα Γαληνέα. 

Υπάρχουν δύο εκδοχές για το που γεννήθηκε το 1932: κατά μία στην Αθήνα και κατά την αμερικανική στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα της έχει αποδοθεί οι υποψήφιες για Οσκαρ σκηνογραφίες του «Ποτέ την Κυριακή» και της «Φαίδρας» του Ζιλ Ντασσέν, όπως και της «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη (φέρονται να ανήκαν στην συγγενή της Ντένη Βαχλιώτη). 
Η ίδια πάντως είχε υπογράψει την μιούζικαλ εκδοχή της ταινίας «Ilya Darling» στο Μπρόντγουεϊ.

Ρεπορτάζ: Παύλος Αγιαννίδης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 εφημ. ΤΑΝΕΑ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Κλειστό θα παραμείνει το ΚΤΕΟ Αρκαδίας στις 19 έως 21 Ιανουαρίου.

        
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Πλ. Εθν. Μακαρίου
Ταχ. Κώδικας : 22100

Τηλέφωνο/fax :2713-601190/2713-601173

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011


Θέμα: Κλειστό θα παραμείνει το ΚΤΕΟ Αρκαδίας στις 19-20 και 21 Ιανουαρίου.    

Κλειστό θα παραμείνει το ΚΤΕΟ Αρκαδίας για το κοινό την Τετάρτη 19/10/2011, την Πέμπτη 20/01/2011 και την Παρασκευή 21/01/2011, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, για να γίνει αντικατάσταση του εξοπλισμού του Διαδρόμου ελέγχου οχημάτων.

Αυτοκίνητα που έχουν ραντεβού τις παραπάνω ημερομηνίες πρέπει να επικοινωνήσουν με το ΚΤΕΟ στα τηλέφωνα 2710-561280 και 561334 για νέο ραντεβού και πληροφορίες.

Αυτοκίνητα που η καταληκτική ημερομηνία για ΚΤΕΟ είναι τις πιο πάνω ημερομηνίες μπορούν να προσέρχονται για ΚΤΕΟ εφόσον κλείσουν το απαραίτητο ραντεβού μέχρι 31/01/2011 χωρίς να θεωρούνται εκπρόθεσμα.

Εκ του Γραφείου Τύπου

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Π. Τατούλης: Πρωταρχικός στόχος οι σύγχρονες υποδομές

Σύγχρονες υποδομές στην Πελοπόννησο

Συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών και εκπροσώπους των κοινοπραξιών που εκτελούν τα μεγάλα οδικά έργα στην περιφέρεια και κυρίως τον αυτοκινητόδρομο ως την Καλαμάτα και τη Σπάρτη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη.
Ο Περιφερειάρχης επέστησε την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων στην κατασκευή των οδικών έργων στην περιφέρεια, ώστε να μην επαναληφθούν αστοχίες που οδήγησαν στο παρελθόν στην κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ.

«Πρωταρχικός στόχος μας είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου να αποκτήσει υποδομές μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής Περιφέρειας που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας» επεσήμανε ο περιφερειάρχης με δηλώσεις του μετά την επίσκεψη επί τόπου στην περιοχή των έργων που ακολούθησε την σύσκεψη.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα 10 χιλιόμετρα Παραδείσια - Τσακώνα, ο κ. Τατούλης, τόνισε ότι «επειδή στο συγκεκριμένο έργο υπήρξαν μεγάλες αστοχίες και κατασπαταλήθηκαν εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα"
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των παραχωρισιούχων εταιριών ενημέρωσαν τον κ. Τατούλη για την εξέλιξη των εργασιών στους οδικούς άξονες Λεύκτρο - Σπάρτη και Τσακώνα - Καλαμάτα, δίνοντας και χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των έργων.
Σε ότι αφορά τον οδικό άξονα Λεύκτρο - Σπάρτη, έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των απαλλοτριώσεων αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες που αφορούν την αρχαιολογική υπηρεσία ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρχαίας Σπάρτης. Η καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι ο Σεπτέμβριος του 2012, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του, το έργο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο μέσα στο 2012.
Όσον αφορά τον οδικό άξονα Τσακώνα - Καλαματα, αναμένεται η ολοκλήρωση του μέσα στο 2011, εκτός από τον περιμετρικό δρόμο της Καλαμάτας. Ιδιαίτερα για την ανακατασκευή του έργου Παραδείσια - Τσακώνα ο γενικός διευθυντής συγκοινωνιακών έργων κ. Μαρκής, επεσήμανε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η ολοκλήρωση του, παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει, να γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα δόθηκε και από τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας ΑΛΤΙΝΕ-ΤΕΡΝΑ κ. Τσίρμπα ο οποίος επεσήμανε τις μεγάλες δυσκολίες στα γεωτεχνικά έργα αλλά κυρίως την δύσκολη κατασκευή της κοιλαδογέφυρας που περιλαμβάνεται στο έργο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του έργου της ανακατασκευής του συγκεκριμένου τμήματος των 10 χιλιομέτρων θα αγγίξει τα 124 εκ ευρώ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση για το θέμα του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο

        
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Πλ. Εθν. Μακαρίου
Ταχ. Κώδικας : 22100

Τηλέφωνο/fax :2713-601190/2713-601173

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011


Θέμα: Συνάντηση για το θέμα του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο
Με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, συνδικαλιστές των υπαλλήλων του σιδηρόδρομου Πελοποννήσου και τον επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», Περιφερειακό Σύμβουλο, Θανάση Πετράκο, συναντήθηκε μετά από αίτημα τους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Πουλουκέφαλος, και οι τρεις θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Νικολάκου , Απόστολος Παπαφωτίου και Ανδρέας Πουλάς.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και τον λόγο έλαβαν, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστείδης Μπουρμάς, ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος των υπαλλήλων του ΟΣΕ και ο κ. Πετράκος, παρουσιάζοντας την αγωνία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τα δρομολόγια του τρένου στην Πελοπόννησο και ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη, να μεσολαβήσει ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα.  
"Το θέμα του σιδηροδρόμου αποτελούσε πάντα για μένα προτεραιότητα, ήμουν ο μοναδικός βουλευτής που είχα καταθέσει τόσο πολλά ερωτήματα για αυτό το θέμα στην βουλή διότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήμουν αντίθετος με το σχεδιασμό που υπήρχε και τις πολιτικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί και αφορούσαν τον σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο" σημείωσε ο Περιφερειάρχης απαντώντας στις τοποθετήσεις των συνομιλητών του εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευαισθησία του για την αγωνία των εργαζομένων "πρέπει να υπάρχει σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο" σημείωσε "αλλά πρέπει να είναι και βιώσιμος".  
Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε άλλωστε ότι "η αιρετή περιφέρεια έχει ήδη προβεί σε σχετική παρέμβαση για το σιδηρόδρομο στον Υπουργό, με σαφή πρόταση που καταγράφεται άλλωστε και στο Σχέδιο Δράσης του Συνδυασμού για το οποίο μας επέλεξαν οι συμπολίτες μας να υλοποιήσουμε".  Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου προσέθεσε ωστόσο ότι "όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ πρέπει να αναλογιστούμε και τις ευθύνες τις δικές μας, γιατί ενώ βλέπαμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον σιδηρόδρομο το αντιμετωπίζαμε κοντόφθαλμα και δεν είχαμε δει το θέμα με προοπτική  ώστε να μπορούσε σήμερα ο σιδηρόδρομος να είναι βιώσιμος". Στο πλαίσιο αυτό αποδέχθηκε να μεσολαβήσει για την διεξαγωγή αυτής της συνάντησης η οποία εάν τελικά δεν επιτευχτεί θα είναι με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

Εκ του Γραφείου Τύπου

Παρασκευόπουλος: Όχι στο χαράτσι των διοδίων και στις λεόντειες συμβάσεις.

ΓΟΡΤΥΝΙΑ νέα εποχή
Παρασκευάς Παρασκευόπουλος


Δελτίο Τύπου
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Παρασκευόπουλος: Όχι στο χαράτσι των διοδίων και στις λεόντειες συμβάσεις.


Παρέμβαση – δήλωση στο θέμα των διοδίων έκανε ο  επικεφαλής του συνδυασμού «ΓΟΡΤΥΝΙΑ νέα εποχή» – δημοτικός σύμβουλος δήμου Γορτυνίας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος. Η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου έχει ως εξής:

«Την ίδια ώρα που η χώρα και ο λαός μας, βιώνει μια απύθμενη οικονομική και κοινωνική κρίση,  οι κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται και διαχειρίζονται το εθνικό οδικό δίκτυο, προκλητικά ανακοινώνουν αυξήσεις διοδίων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό και φέρει στην επιφάνεια τα προνόμια που απολαμβάνουν από τις λεόντειες αυτές συμβάσεις, έναν γκρουπ επιχειρηματιών και τραπεζών.

Τα επιχειρήματα, ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων ότι οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να υποστούν το χαράτσι, ως προϊόν ανειλημμένων συμβατικών υποχρεώσεων, δεν πείθουν. Εξάλλου πολλές φορές συμβάσεις υπογράφονται για να καταγγέλλονται. Όταν η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης, η προσήλωση πρέπει να εκδηλώνεται προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και όχι των ολίγων. Τέλος τα επιχειρήματα αυτά είναι και υποκριτικά, στις μέρες μας, όταν στο όνομα της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου θεμελιώδη δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αμφισβητήθηκαν και καταργήθηκαν, χωρίς να αποτελέσει εμπόδιο, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, οι συνταγματικές κατοχυρώσεις, το ευρωπαϊκό και διεθνές εργατικό δίκαιο. Βγάζει μάτι. Ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο συνδυασμός μας «ΓΟΡΤΥΝΙΑ νέα εποχή», συντάσσεται με τις κινητοποιήσεις των πολιτών στην Αρκαδία και σε όλη την Ελλάδα. Αποδοκιμάζει τη σύλληψη του δήμαρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου,  ζητά από το σύνολο των δημάρχων της Αρκαδίας, μαζί με τα δημοτικά συμβούλια, να πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις, με αίτημα να αναιρεθούν οι αυξήσεις των διοδίων άμεσα και να απαιτήσουμε από το κράτος την επανεξέταση και αναθεώρηση αυτών των συμβάσεων.

Σε μια εποχή τόσο δύσκολη για τον τόπο μας, το mea culpa θα ήταν το ελάχιστο που θα έπρεπε να πράξει η κυβέρνηση, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, που και αυτή ευθύνεται για τις λεόντειες συμβάσεις».

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

"Έζησα κι' εγώ στην Αρκαδία" του Βασίλη Αποστολόπουλου

Αρκαδία

"Αρκαδική θεματολογία και σε γραμματόσημα"


Ο νεαρός Αρκάδας στα χέρια
του αδελφού του Ερμή
"Η Αρκαδία στο διάβα του χρόνου. Ενα ενδιαφέρον κείμενο, πλαισιωμένο από μια εντυπωσιακή συλλογή γραμματοσήμων αρκαδικής θεματολογίας. Μια αξιόλογη δουλειά του Βασίλη Αποστολόπουλου, από το χωριό Μάναρι, ο οποίος μας την έστειλε για δημοσίευση και στην "Αρκάδων Χρόνοι".Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό "Θεματικός Φιλοτελιστής" (τεύχος αρ. 40, Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2009)".
Αρκαδική γη!  Ένας τόπος θρυλικός, γη γενέτειρα θεών, αλλά και σπουδαίων ανθρώπων… Ένας τόπος που επηρέασε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, την ευρωπαϊκή σκέψη, τη λογοτεχνία, τον πολιτισμό. Ασχολήθηκαν μ’ αυτήν βασιλιάδες, άνθρωποι της σκέψης, διάσημοι ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφοι… Και σ’ όποιον ξένο τόπο δινόταν το όνομα “Arcadia”, αυτό αποτελούσε τιμή!
“Εt in Arcadia ego...”!
Τα όρια της Αρχαίας Αρκαδίας, με αυτά της σημερινής, δε συμπίπτουν. Τότε ήταν ευρύτερη και δεν είχε θάλασσα. Το σχήμα της ήταν ένα τετράγωνο με φυσικά σύνορα βουνά και μόνο βουνά, που την έκανε δυσπρόσιτη. Απέραντα δάση και άφθονα νερά καθιστούσαν την Αρκαδία ειδυλλιακό τόπο.
Η μάχη θεών και Γιγάντων
έγινε και αυτή στην Αρκαδία
Οι Αρκάδες θεωρούσαν τον εαυτό τους “υπερούσιο λαό” διότι είχαν γεννηθεί πριν τους άλλους Έλληνες. Την αντίληψη αυτή συμμερίζονται και επιφανείς ιστορικοί της αρχαιότητας, από τον Ηρόδοτο έως τον Ξενοφώντα, τον Στράβωνα και τον Θουκυδίδη. Αλλά και ο Αριστοτέλης υποστηρίζει πως η εγκατάσταση των Αρκάδων έγινε πριν από την εμφάνιση της Σελήνης. Ο Ξενοφώντας γράφει επίσης: “Οι Αρκάδες δύνανται να καυχώνται πως, μόνο αυτοί απ’ όλους τους Έλληνες, είναι αυτόχθονες”.
Γενάρχης των Αρκάδων ήταν ο Πελασγός που τους έμαθε να κτίζουν πόλεις. Γιός του Πελασγού ήταν ο Λυκάων, του οποίου τη θυγατέρα Καλλιστώ ερωτεύθηκε ο Δίας και έκανε μαζί της τον Αρκάδα, από τον οποίο πήρε το όνομά της η Αρκαδία. Όταν αργότερα η Ήρα έμαθε για το δεσμό του με την Καλλιστώ, ο Δίας, για να την προστατεύσει, την μεταμόρφωσε σε άρκτο και την ανέβασε στον ουρανό.
Η όμορφη Καλλιστώ, όπως την
μεταμόρφωσε ο Δίας σε Μεγάλη Άρκτο!
Η Αρκαδική γη είχε το προνόμιο να γεννήσει πολλούς από τους ολύμπιους θεούς. Ο Δίας γεννήθηκε στο Λύκαιο όρος, ο Ποσειδώνας στη μαντινειακή βρύση Άρνη, η Ήρα σε κάποιο βουνό της Αρκαδίας που δεν αναφέρεται, ο Ερμής στην Κυλλήνη, ο Ασκληπιός στη Θέλπουσα. Η αρκαδική θεά Αρτέμιδα, προστάτιδα των δασών και του κυνηγίου, λατρευόταν από τους Αρκάδες ως Υμνία ή Ορθία.
Στην Αρκαδία λατρευόταν επίσης η Περσεφόνη, την οποία αποκαλούσαν οι Αρκάδες Δέσποινα, μαζί με την μητέρα της Δήμητρα που τους δίδαξε την καλλιέργεια της γης. Συγχρόνως, έδειχναν πάνω στο βουνό Κυλλήνη μια χαράδρα κι έλεγαν πως ο Πλούτωνας κατέβασε από εκεί τη Δέσποινα στον Άδη.
Δίας, Ήρα, Ποσειδώνας, Ερμής, Άρτεμις, το μισό
σχεδόν δωδεκάθεο γεννήθηκε στην Αρκαδική Γη
Κάπου στην Αρκαδία έγινε και η μάχη των Θεών και των Γιγάντων, όπου νίκησαν οι Θεοί κι έκλεισαν τους Γίγαντες κάτω από τη γη.
Όμως, ο κατ’ εξοχήν θεός της Αρκαδίας ήταν ο τραγοπόδαρος και κερασφόρος Πάνας, ο θεός της υπαίθρου, ο οποίος, παίζοντας τον αυλό του, ακολουθούσε παντού το Διόνυσο, επικεφαλής των Νυμφών, των Ναΐάδων, των Μαινάδων, των Σειλινών... Γιός του Ερμή και μιας Νύμφης, ο Πάνας γεννήθηκε στο όρος Κυλλήνη. Οι Έλληνες του είχαν ιδιαίτερη λατρεία, διότι έσπειρε τον “πανικό” στους Πέρσες, στην μάχη του Μαραθώνα.
Το Λύκαιο όρος ήταν ο “Όλυμπος της Νότιας Ελλάδας”. Ετελείτο εκεί γιορτή για τη Δέσποινα, την κόρη της θεάς Δήμητρας, καθώς και γυμνικοί και ιππικοί Αγώνες, τα “Λύκαια”. Στο Λύκαιο όρος υπήρχε και το αρκαδικό Νομισματοκοπείο, όπου κόπτονταν τα αρκαδικά νομίσματα (εικ.).
Οι αρχαίοι Αρκάδες ήταν λαός ποιμενικός και υπόδειγμα λιτής ζωής. Φορούσαν δέρματα χοίρων και έτρωγαν κριθαρένιο ψωμί και βελανίδια. Γι’ αυτό και η Πυθία τους αποκαλούσε “βαλανηφάγους”. Ωστόσο η Μουσική, η Ποίηση και ο Χορός ήταν υποχρεωτικά μαθήματα γιτους Αρκάδες μέχρι 30 ετών. Στη Μαντινεία υπήρχε Σχολή Μουσικής και Ορχηστικής, ενώ πίστευαν ότι στο Μαίναλο ήταν το Τέμενος των Μουσών. Ο Αρκάδας Πάνας με τον αυλό του, ο επίσης Αρκάδας Ερμής εφευρέτης της λύρας… Τρανά δείγματα της μουσικότητας των Αρκάδων.
Τόσο ο Λατίνος ποιητής Βιργίλιος, όσο και ο ένας από
τους μεγάλους του “Χρυσού Αιώνα” του Ισπανικού
Θεάτρου, ο Λόπε ντε Βέγκα, επηρεάστηκαν από την
Αρκαδία και την αρκαδική ζωή
Τα γεμάτα δάση βουνά, τα άφθονα νερά, οι όμορφες τοποθεσίες, οι ηλιόλουστες κοιλάδες όπου βόσκουν προφυλαγμένα τα κοπάδια υπό τους ήχους των ποιμενικών αυλών…, κατέστησαν από την αρχαιότητα την Αρκαδία ιδιαίτερα ειδυλλιακό τόπο. Οι ποιητές Θεόκριτος και Βιργίλιος έπλασαν έτσι μια φανταστική χώρα όπου οι βοσκοί διατηρούσαν τα αγνά ήθη τους και επικρατούσε η ευτυχία της ήρεμης ζωής. Με τον τίτλο “Αρκαδία” ο Τζάκοπο Σανατσάρο δημοσίευσε βουκολικό ποίημα, το οποίο θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα της ιταλικής λογοτεχνίας. Με τον ίδιο τίτλο ο Άγγλος ποιητής Φ. Σίντνεϊ έγραψε έργο σε πεζό και έμμετρο λόγο (1593) και ο Λόπε ντε Βέγκα βουκολικό ποίημα (1598). Πλήθος είναι οι λογοτέχνες και καλλιτέχνες σε ολόκληρη την Ευρώπη που εμπνεύστηκαν και επηρεάστηκαν απότον “Αρκαδισμό” αυτής της εποχής. Παράδειγμα ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Τζοβάνι Μπαρμπέρι, γνωστού ως “Ιλ Γκουερτσίνο” (1618), με τίτλο Et in Arcadia ego (Έζησα κι εγώ στην Αρκαδία). Ο αινιγματικός αυτός τίτλος έμελλε να επικρατήσει σαν μία επιγραμματική φράση συνδεδεμένη με την ευτυχισμένη βουκολική ζωή της υπαίθρου, η οποία συντέλεσε στη σύνθεση και διάδοση του περίφημου “Αρκαδικού ιδεώδους”. Περίφημος είναι και ο πίνακάς Ποιμένες της Αρκαδίας (1653) του Γάλλου ζωγράφου Νικολά Πουσέν (Μουσείο του Λούβρου).
Και ο Πάνας ήταν Αρκάδας...
και η Νύμφη Αρέθουσα επίσης!
Οι Αποικίες των Αρκάδων, παρά το γεγονός ότι η Αρκαδία στην αρχαιότητα δεν είχε θάλασσα, εκτείνονταν προς όλες τις κατευθύνσεις: στην Ιταλία (στον Παλατίνο λόφο της Ρώμης), στην Κασπία θάλασσα, στην Κύπρο (την Πάφο ίδρυσε ο Αρκάδας Αγαπήνωρ επιστρέφοντας από την Τροία), στην Αίγυπτο, όπου υπάρχει πόλη Αρκαδία, στη Συρία, στην Κρήτη, στην Κυδωνία και σε πολλούς άλλους τόπους της Ελλάδας και έξω απ’ αυτήν.
Ο θαυμάσιας αρχιτεκτονικής
και άριστα σωζόμενος ναός
του Επικούρειου Απόλλωνα,
έργο αρκαδικών χειρών
Η παρακμή της Αρκαδίας άρχισε κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους και συνεχίστηκε στα βυζαντινά χρόνια, οπότε γίνεται αυτή τμήμα της Πελοποννήσου και μετονομάζεται σε Μεσαριά, όπως και η ίδια η Πελοπόννησος γίνεται Μορέας ή Μοριάς, εξαιτίας των πολλών μουριών που είχε ο τόπος. Οι κατακτητές της Αρκαδίας διαδέχονται ο ένας τον άλλο: Αλάριχος, Γότθοι, Φράγκοι, βαρβαρικές επιδρομές κυρίως Σλαβικές, και πάλι Φράγκοι, Τούρκοι… Μοιραίο επακόλουθο η Αρκαδία να χάσει την κουλτούρα της, τη λαμπρότητά της, και να περιπέσει στο σκοτάδι. Τέλος, μετά από σύντομη παρουσία των Ενετών (1687-1715), επανέρχονται οι Τούρκοι μέχρι την Απελευθέρωση (1715 - 1821).
Τρία ανάγλυφα από την Μαντινεία. Μαζί με ένα τέταρτο που δεν βρέθηκε ποτέ,
αποτελούσαν τη διακόσμηση βάσης αγάλματος ή συμπλέγματος αγαλμάτων.
Παριστάνουν τις Εννέα Μούσες (3) και το μουσικό διαγωνισμό Απολλωνα-Μαρσύα (1).
Δείγμα της μουσικότητας των Αρκάδων;
Την περίοδο της τουρκοκρατίας ο αρκαδικός Αρματολισμός ήταν από τους πιο έντονους της υπόδουλης Ελλάδας και είχε γίνει ο βραχνάς των Τούρκων. Όμως, παρά τη απηνή δίωξή του, οι Αρματολοί είχαν ήδη σπείρει το σπόρο της λευτεριάς.
Ένα από τα πολλά αρκαδικά νομίσματα.
Στη μία όψη τους όλα απεικονίζουν τον Δία
Στον αγώνα κατά των Τούρκων οι Αρκάδες πρωτοστάτησαν. Τα στελέχη της Φιλικής Εταιρείας Γεώργιος και Παναγιώτης Σέκερης, καθώς και οι Παπαφλέσσας, Αναγνωσταράς, Πελοπίδας, Παλαιών Πατρών Γερμανός είναι Αρκάδες, όπως Αρκάδες ήταν και οι πρωταγωνιστές του Αγώνα Θ. Κολοκοτρώνης, Αναγνωσταράς, Νικηταράς, Π. Αρβάλης, Σπηλιωτόπουλοι.
Μετά την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 η Αρκαδία έγινε το επίκεντρο πολεμικών ενεργειών. Ο Κολοκοτρώνης πολιορκεί το φρούριο της Καρύταινας, κατατροπώνει τους Τούρκους στο Λεβίδι, στο Βαλτέτσι και στις Βέρβενα, ενώ ο Νικηταράς επιβάλλει δεινή ήττα στους Τούρκους στα Δολιανά. Ο Κολοκοτρώνης, τέλος, πολιορκεί την Τρίπολη την οποία και καταλαμβάνει το Σεπτέμβριο του 1821.
Νικολά Πουσέν, ο ζωγράφος των Ποιμένων της
Αρκαδίας. Σφραγίδα για την 400η επέτειο γέννησής του
Το 1825 ο Ιμπραήμ μπαίνει στην καμένη –μετά από διαταγή του Κολοκοτρώνη– πόλη και έως το 1827 καταστρέφει και λεηλατεί τρεις φορές τα χωριά και τις πόλεις της Αρκαδίας, που ελευθερώθηκε οριστικά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Τα νέα όρια του Νομού Αρκαδίας ορίστηκαν το 1834 και περιλαμβάνουν τις επαρχίες Μαντινείας (πρωτ. η Τρίπολη), Γορτυνίας (Δημητσάνα), Μεγαλοπόλεως (Μεγαλόπολη) και Κυνουρίας (Λεωνίδιο).
Ο πίνακας του “Ιλ Γκουερτσίνο” με τίτλο Et in Arcadia ego
και ο δεύτερος, Ποιμένες της Αρκαδίας, του Ν. Πουσέν
Άλλες ιστορικές πόλεις είναι η Νεστάνη, όπου βρισκόταν ο ναός της Δήμητρας, το Λεβίδι, με το ιερό της Υμνίας Αρτέμιδας, η Βυτίνα, χτισμένη σε υψόμετρο 1.033 μ., στους πρόποδες του Μαίναλου, το Άστρος, όπου συνήλθε (1823) η B’ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων και ψήφισε νέο καταστατικό χάρτη, η αρχαία Γόρτυνα, όπου υπήρχε ο περίφημος ναός του Ασκληπιού με αγάλματα του θεού και της Υγείας, έργα του Σκόπα, και η αρχαία Ηραία που γνώρισε μεγάλη ακμή τον 6o αι. π.Χ. Στο χωριό Αλέα βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αλέας Αθηνάς και κοντά στην Τρίπολη τα ερείπια της αρχαίας Τεγέας. Τέλος, κοντά στο χωριό Κάψα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Μαντινείας που την κοσμούσαν ο ναός του Ποσειδώνα και περίλαμπρα κτίρια.
Τρεις από τους πολλούς Αρκάδες ήρωες της Επανάστασης του 1821:
Γρηγόριος ο Ε’, ο “Γέρος του Μωριά” και ο Παπαφλέσσας
Δημοφιλή αρκαδικά παραθεριστικά κέντρα είναι τα παραλιακά θέρετρα Ξηροπήγαδο, Παράλιο Άστρος, Αγ. Ανδρέας, Αρκαδικό χωριό, Τυρός, Λεωνίδιο, καθώς και ο Κοσμάς και τα γραφικά Τσακωνοχώρια (Πραστός, Καστάνιτσα, Άγιος Πέτρος, Καστρί κ.ά.). Ειδικά για τα χωριά της Τσακωνιάς, αξίζει να αναφερθεί ότι το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων τους ήταν τα Τσακώνικα, αρχαιοελληνική παρευθαρμένη διάλεκτος, που σήμερα μόνο οι γεροντότεροι χρησιμοποιούν και τείνει να εκλείψει.
Η Μονή των Καλτεζών φιλοξένησε στις
26 Μαΐου 1821 την Πρώτη Πελοποννησιακή
Γερουσία σε μιαπροσπάθεια δημιουργίας
κρατικής υπόστασης.
Η Αρκαδία, στα αρχαία χρόνια, ανάδειξε πολλές μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο ιστορικός Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης, οι μουσικοί Τυρταίος και Εχέμβροτος, ο ποιητής Αρίσταρχος, ο κωμικός Φόρμιν. Ανάδειξε επίσης σπουδαίους αθλητές και Ολυμπιονίκες, καθώς οι Αρκάδες, γυμνάζονταν, διοργάνωναν οι ίδιοι πολλούς αγώνες, αλλά και συμμετείχαν στους Πανελλήνιους Αγώνες, όπως τα Ολύμπια, τα Πύθια, τα Νέμεα.
Μερικά ακόμα από τα σύγχρονα τέκνα της αρκαδικής γης:
Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Μίμης Φωτόπουλος,
Δημήτρης Μητρόπουλος, Γρηγόρης Λαμπράκης.
Στα νεότερα χρόνια, αναδείχτηκαν πολλές σπουδαίες αρκαδικές προσωπικότητες, μερικές από τις οποίες είναι ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, οι πολιτικοί Θεόδωρος Δεληγιάννης (Πρωθυπουργός 1885-1886), Ν. Π. Δεληγιάννης (υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 1895), Γ. Δεληγιώργης, ο κοινωνιολόγος και πολιτικός (διετέλεσε και πρωθυπουργός) Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, οι λογοτέχνες Κώστας Καρυωτάκης, Νίκος Γκάτσος, Κώστας Ουράνης, Άγγελος Τερζάκης, Ηλίας και Κυριάκος Σιμόπουλος, Γ. Σαραντάρης, Γιώργος Στρατήγης, οι καλλιτέχνες Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Μητρόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Αρκάς, Μίμης Φωτόπουλος, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και πολλοί άλλοι.
Τσακώνικος χορός.Ένας από τους
αυθεντικούς αρκαδικούς χορούς
με αρχαϊκές ρίζες
Αυτή η ζωή των Αρκάδων, η τόσο ειδυλλιακή, γύρω στον 17ο αιώνα έγινε αφορμή να ιδρυθούν Σύλλογοι στην Ευρώπη με την επωνυμία “Αρκαδία” ή με κάποιο παρεμφερή τίτλο. Περισσότερο γνωστή είναι η “Ακαδημία των Αρκάδων” ή “Αρκαδία” της Ρώμης που ίδρυσαν το 1656 μία ομάδα λόγιων και ποιητών κάτω από την πατρωνία της Βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας (1626-1689).
Της έδωσαν το όνομα της ελληνικής περιοχής, επειδή οι ποιητές κατά την αρχαιότητα και την Αναγέννηση είχαν υμνήσει την Αρκαδία ως την ιδανική χώρα των ποιμένων. Τα μέλη της
“Ακαδημίας των Αρκάδων” είχαν εκλατινίσει τα ονόματά τους και ονομάζονταν Ποιμένες. Ο πρόεδρός της πήρε το όνομα Μέγας Φύλαξ και τα τμήματά της, στα διάφορα μέρη της Ιταλίας, Αποικίες. Η έδρα της ήταν στον λόφο Τζανίκολο και την αποκαλούσαν “Παρράσιον άλσος”, από την Παρρασία, περιοχή της δυτικής Αρκαδίας. Η “Αρκαδία” της Ρώμης δημοσίευσε 13 τόμους ποιημάτων (τον τελευταίο το 1790), συνέχισε ωστόσο τη δραστηριότητά της έως το 1925, οπότε μετατράπηκε σε Ινστιτούτο Ιστορικοφιλολογικών Σπουδών. Αξιόλογοι ποιητές, όπως οι Πάολο Ρόλι, Μεταστάσιος, Παρίνι, Αλφιέρι, υπήρξαν κατά καιρούς μέλη της.
Η “Ακαδημία των Αρκάδων” ιδρύθηκε υπό την
πατρωνία της βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας
Η δράση της “Αρκαδίας” ήταν διαποτισμένη από τα ιδεώδη του κλασικισμού και του ορθολογισμού και εκφραζόταν μέσω του “Αρκαδικού Ιδεώδους”. Στα ποιητικά έργα που δημιούργησε αντικαθρεφτίζεται η πραότητα της πνευματικής ζωής του ιταλικού 18ου αι. που είχε τις ρίζες της στην αισιόδοξη αντιμετώπιση των προβλημάτων στα χρόνια του Διαφωτισμού.
Από το 1941, έδρα της "Ακαδημίας των Αρκάδων" είναι η Βιβλιοθήκη Angelica της Ρώμης, η πρώτη βιβλιοθήκη που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό (1614) με περίφημα χειρόγραφα και παλαίτυπα.
Οι διάσημοι ποιητές Τζουζέπε Παρίνι (1729-1799) και Βιτόριο Αλφιέρι (1749-1803)
ήταν μέλη της "Ακαδημίας των Αρκάδων", ενώ ο Φρίντριχ Χέντελ
παρακολουθούσε συχνά τις συνεδριάσεις της όταν σπούδαζε στην Ιταλία
Αλλά και στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας ιδρύθηκε το 1756 η Arcadia Lusitania, μια πορτογαλική φιλολογική ακαδημία, ενώ το δεύτερο μισό του 18ου αι. το Ρίο ντε Τζανέιρο απόκτησε και αυτό τη δική του Arcadia Ultramarina.
Μεταξύ των εκατοντάδες πόλεων σε όλο τον κόσμο που διάλεξαν για όνομά τους την "Αρκαδία", αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν σε 23 πολιτείες των Η.Π.Α. και σε πολλές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. το Arcadia University είναι από τα μεγαλύτερα σε κύρος παγκοσμίως.
Ιδού λοιπόν γιατί οι σημερινοί Αρκάδες είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την καταγωγή τους!

* από το: "Αρκάδων Χρόνοι"