.............................................................................. με ειδήσεις και νέα από τον ιστορικό Μοριά

στον ιστορικό Μοριά...

    ~Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Πληθυσμός: 1,1 εκατ. (2011) Βικιπαίδεια

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..........................................................Δείτε εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ...........

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥΣ


Φίλες / φίλοι,
Παρακαλώ, για δημοσίευση/αναφορά, του συνημμένου Δ.Τ.
ΜΦΧ,
Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφ.Συμβουλίου Πελοποννήσου
Επικεφαλής "Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά"



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                               Τρίπολη, 13/02/2013
  
Η τακτική της παρατυπίας και της παραπληροφόρησης που ορισμένοι Οικολόγοι – Πράσινοι της Πελοποννήσου, έχουν υιοθετήσει, συνεχίστηκε πανηγυρικά και εχθές.
Σε χθεσινό Δελτίο Τύπου (12.02.13) συγκεκριμένοι Οικολόγοι – Πράσινοι Πελοποννήσου, παράτυπα συνέταξαν γραπτώς και δημοσίευσαν σε πλήθος Μ.Μ.Ε., δήθεν σχόλια της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος των Οικολόγων – Πράσινων (ΟΠ), εναντίον του Λάμπρου Μπούκλη.
Χαρακτηριστικά, από την πλευρά του, ο Συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας (Ε.Γ.)του Κόμματος και τ.Ευρωβουλευτής κος Μιχ.Τρεμόπουλος, σήμερα, διαψεύδοντας τους, γραπτά δήλωσε:
«Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων δεν είχε λάβει γνώση του κειμένου του Δελτίου Τύπου της 12.02.13, με αναφορές στην Ε.Γ., σχετικά με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Λ. Μπούκλη. Παρακαλούμε για την ανάρτηση και δημοσίευση».
Κατόπιν νομίμου αιτήματος μας, σήμερα (13.02.13) αναγκάστηκαν οι συγκεκριμένοι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου και έστειλαν στα ΜΜΕ της Πελοποννήσου ορθή επανάληψη όπου γραπτώς παραδέχονται την αλήθεια:
«…η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΠ δεν είχε λάβει ακόμη γνώση του κειμένου και κακώς εστάλθηκε το αρχικό κείμενο - Δελτίο Τύπου της 12.02.13, με αναφορές στην Ε.Γ. των Οικολόγων – Πράσινων…».
Η αυτοδιάψευση τους εντός 24 ωρών είναι γεγονός.
Εμείς, για μία ακόμη φορά δηλώνουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές συγκεκριμένων ανθρώπων δεν μας πτοούν.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας βασισμένοι στις «Πράσινες Αρχές» ήθους και αξιοπιστίας και κάνουμε κάλεσμα ενότητας προς όλες τις Περιφερειακές Παρατάξεις της Πελοποννήσου για να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, την Κοινωνία που χειμάζεται από μύρια προβλήματα.
Αυτά τα σοβαρά θέματα, όπως της ανεργίας, της οικονομικής εξαθλίωσης – ανέχειας, των συνεχών αυτοκτονιών, της εγκληματικότητας, απασχολούν εμάς και τους συμπολίτες μας.

Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Επικεφαλής «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά»

Υ.Γ. Ζητούμε από τα ΜΜΕ που δημοσίευσαν, εν αγνοία τους, το αρχικό παράτυπο Δ.Τ. (12.02.13) να δημοσιεύσουν και το παρόν απαντητικό Δ.Τ.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πελοπόννησος


Τα «σκοτεινά» χρόνια στην Πελοπόννησο παρουσιάζονται από την Aννα Αβραμέα στο βιβλίο της Η Πελοπόννησος: Από τον 4ο ως τον 8ο αιώνα, Αλλαγές και Συνέχεια, που κυκλοφόρησε πριν από τα Χριστούγεννα από το Μορφωτικό Iδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (μετάφραση Μαργαρίτα Κρεμμυδά). Πρόκειται για κλασικό έργο ιστορικής γεωγραφίας και μάλιστα πρωτοποριακό, όπου τα φιλολογικά και λογοτεχνικά τεκμήρια συνδυάζονται με την έρευνα του αρχαιολογικού υλικού για ασφαλέστερα συμπεράσματα, το οποίο μεταφράζεται με καθυστέρηση δεκαπέντε ετών στα ελληνικά. Είχε εκδοθεί το 1997 από τις εκδόσεις της Σορβόννης. Η Αννα Αβραμέα πέθανε το 2008. Την ελληνική έκδοση του βιβλίου της «ενημέρωσε» ως προς τη νεότερη βιβλιογραφία η ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ελεωνόρα Κουντούρα.

Η Πελοπόννησος της Αβραμέα είναι, φυσικά, ένα έργο αναφοράς για τους ειδικούς. Για τους μη ειδικούς είναι μια συναρπαστική περιήγηση σε μία εποχή και σε έναν χώρο τα οποία καλύπτονται από το πέπλο του μυστηρίου και των προκαταλήψεων. Είναι η εποχή της επιδρομής των γερμανικών φυλών και της εγκατάστασης των Σλάβων στην περιοχή, ένα θέμα που συνδέεται με εθνικές προκαταλήψεις και συνοδεύεται από εθνικιστικό μένος - ακόμα και σήμερα, αν και μετριασμένο.
Μέσα από την αφήγηση της Αβραμέα παρουσιάζονται η κοσμική και η εκκλησιαστική διοίκηση στην Πελοπόννησο, οι αλλαγές που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα και ο άνθρωπος, οι πόλεις, η ύπαιθρος, η οικονομική και κοινωνική ζωή. Για παράδειγμα, ένας κατάλογος επαγγελμάτων στην Κόρινθο - ίσως η σημαντικότερη πόλη (με πληθυσμό Ελληνες, Ιταλούς, Εβραίους, Σαμαρείτες, Αφρικανούς, Σλάβους) -, με βάση επιτύμβιες επιγραφές, είναι αποκαλυπτικός όχι μόνο για την εποχή, αλλά και για το είδος των πληροφοριών που βρίσκουμε στο βιβλίο: ιπποϊατρός (κτηνίατρος), ραβδούχος, αγωγιάτης, μειζότερος (επιστάτης), βαλνικάριος (αγόρι του λουτρού), ζυγοστάτης (ελεγκτής μέτρων και σταθμών), τραπεζίτης, κραμβιτάς (μανάβης), αιγιάριος (γιδοβοσκός), φασιανάριος (εκτροφέας φασιανών), σιτευτάριος (κτηνοτρόφος), μυλινάριος (μυλωνάς), μακελλάριος (χασάπης), σαλγαμάριος (έμπορος παστών), πλακουντάριος (ζαχαροπλάστης), κάπηλος (κάπελας), γουνάριος (γουναράς), καλλιγάριος (παπουτσής) κτλ. Η Αβραμέα καταρρίπτει τις απλοϊκές μορφές των ανατροπών και των βίαιων ρήξεων, που κάποτε ήταν ένας κοινός τόπος, και περιγράφει έναν κόσμο που μετασχηματίζεται αργά για να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες.


Μπακουνάκης Νίκος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2013 εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=496080

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Παύτηκε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Τρίπολης που τα είχε «βρει» με τη Χρυσή Αυγή



Η νομιμότητα εφαρμόστηκε στην περίπτωση της διοικήτριας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, η οποία παύτηκε από τα καθήκοντα της, με εντολή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Η Ελένη Σουρούνη είχε επιτρέψει σε μέλη της Χρυσής Αυγής να εισέλθουν στο νοσοκομείο για να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα μεταναστών εργαζομένων. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά είχε προβεί και σε κοινές δηλώσεις με εκπρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος, τονίζοντας πως οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου!
________________________
* Φεβρ. 09, 2013 7:46 ΜΜ
http://www.koutipandoras.gr/category/%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

Συμπράττει με τη Χρυσή Αυγή για να «καθαρίσει» το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης!


Ενήμερος από την περασμένη Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου είναι ο υπουργός Υγείας για την ανατριχιαστική κίνηση της διοικήτριας του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης Ελένης Σιουρούνη να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για να δηλώσει ότι «υπάρχει κοινός στόχος με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης εργασίας στο νοσοκομείο», και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος περιορίζεται μέχρι σήμερα (για την ακρίβεια, τουλάχιστον μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) απλώς να εκφράζει ιδιωτικώς την έντονη δυσφορία του για τη διοικήτρια!


Ενώ το βίντεο της κοινής συνέντευξης Τύπου της διοικήτριας του νοσοκομείου Τρίπολης με τα τοπικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο υπουργός Υγείας σκέφτεται ακόμη πώς να ενεργήσει... Ανάλογη στάση τηρεί επίσης ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Νίκος Δένδιας... 
Σημειώνεται ότι κλιμάκιο τραμπούκων της Χρυσής Αυγής εισέβαλε στο νοσοκομείο Τρίπολης και άσκησε... «αστυνομικούς» ελέγχους προκειμένου να... εντοπίσει παρανόμως εργαζόμενες μετανάστριες αποκλειστικές νοσοκόμες! 
Στη συνέχεια, οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου εντός του νοσοκομείου, μαζί με την απίθανη διοικήτρια του ιδρύματος, για να δηλώσουν τον... «κοινό στόχο» των δύο μερών, να βεβαιώσουν ότι οι παραβάσεις καθήκοντος, η αυτοδικία και η αντιποίηση αρχής με τους «αστυνομικούς» ελέγχους θα συνεχιστούν και να προαναγγείλουν ότι η κοινοβουλευτική νεοναζιστική ομάδα θα φέρει το θέμα στη Βουλή... 
Δ. Βαρνάβας: Τετρακομματική κυβέρνηση από την Περιφέρεια Λυκουρέτνζου 

Σε σχετική γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει μεταξύ άλλων: «Φαίνεται πως η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει διεύρυνση, ώστε σύντομα να γίνει τετρακομματική. Και η έναρξη έγινε από την εκλογική περιφέρεια του κ. Λυκουρέντζου, με πρέσβειρα την κ. Σιουρούνη. Είμαστε περίεργοι ν΄ ακούσουμε τις εξηγήσεις του υπουργού Υγείας». 
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και χειρουργός του νοσοκομείου Τρίπολης Γιώργος Παπασταματάκης τονίζει μεταξύ άλλων σε δική του γραπτή δήλωση: «Η κοινή συνέντευξη Τύπου της κ. Σιουρούνη με τοπικό εκπρόσωπο κόμματος εγείρει ερωτηματικά, όχι βεβαίως για το γεγονός καθ’ αυτό (της κοινής συνέντευξης), όσο για το αντικείμενο της "συνεργασίας" των δύο πλευρών. Είναι αυτονόητο ότι το θέμα των αποκλειστικών νοσοκόμων πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί από την πολιτεία, ιδία δε από τη διοίκηση του νοσοκομείου. 
Με τρόπο, όμως, θεσμικό και νομικά αποδεκτό. Παρακολουθώντας την εν λόγω συνέντευξη, αυτό που αντιλαμβάνεται ο μέσος και ψύχραιμος πολίτης είναι μια ομολογία αποτυχίας της παρούσας διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία ψάχνει εξωθεσμικούς "βοηθούς" εκπλήρωσης των καθηκόντων της και επιβραβεύει δημόσια την αυτοδικία, σε μια περίοδο κατά την οποία ο δημόσιος λόγος, εκφερόμενος από τους δημόσιους αξιωματούχους, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός». 
Υπενθυμίζεται ότι η Αρκαδία είναι η εκλογική περιφέρεια του Ανδρέα Λυκουρέντζου... 

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Παρασκευής
Ο υπ. Υγείας μελετούσε το υλικό... 
Μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μελετούσε... επί ώρες μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του, κ. Πεντέα, όλο το υλικό της ανατριχιαστικής υπόθεσης, αλλά δεν είχε καταλήξει ακόμη σε καμία απόφαση σχετικά με την απίθανη διοικήτρια του νοσοκομείου Τρίπολης Ελένη Σιουρούνη

____________________
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ  * Η ΑΥΓΗ • ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Γενική Απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 20 Φλεβάρη



 24ωρη Γενική Απεργία 


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου 2013, προκηρύσσει 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013, σε συνεννόηση με τη Γ.Σ.Ε.Ε.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους Δημόσιους Υπαλλήλους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση και την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως την ίδια ημέρα στις 11.00 π.μ., διαδηλώνοντας κατά της σκληρής και αδιέξοδης πολιτικής της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας, των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, της διαρκούς συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα και της υπονόμευσης του κράτους πρόνοιας που υλοποιούνται με την εφαρμογή ενός εξοντωτικού μνημονίου, που ακόμα και οι ίδιοι οι εμπνευστές του ομολογούν τώρα ότι ήταν λάθος!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί κατά γράμμα μια καταστροφική πολιτική, καταφεύγοντας στον αυταρχισμό και την πολιτική καταστολής, ακόμα και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Έχει επιλέξει τη μέθοδο των συκοφαντικών, διασπαστικών και υπονομευτικών επιθέσεων κατά των συνδικάτων, των εργατικών αγώνων, της συλλογικής δράσης, την ακύρωση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο κυβερνητικός αυταρχισμός παραπέμπει σε άλλες εποχές και τραυματίζει την ίδια τη Δημοκρατία. 
Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα ενωμένοι περισσότερο από ποτέ βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο προκειμένου να ανατρέψουν αυτή την απάνθρωπη και αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή πολιτική, η οποία οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους Δημόσιους Υπαλλήλους να αγωνιστούν για να σταματήσει:
Η πολιτική των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο Τομέα, επισημαίνοντας ότι αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν πρέπει αφενός να μετατραπεί σε μια νέα διαδικασία απαξίωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και αφετέρου να αποτελέσει «άλλοθι» για την πραγματοποίηση χιλιάδων νέων απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίες προβλέπονται στο μνημόνιο.
Η συνεχής υπονόμευση των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Κοινωνικών αγαθών. Η πολιτική της τρόικας και της κυβέρνησης οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση τη Δημόσια Υγεία, υπονομεύει τη Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και κατεδαφίζει το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Η δραματική μείωση των συντάξεων, η εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, που δρομολογείται μέσω νέων οδυνηρών παρεμβάσεων, οι οποίες σχεδιάζονται για την επόμενη διετία.
Η συνεχής αφαίμαξη των εισοδημάτων. Μετά τις μνημονιακές περικοπές που φθάνουν πλέον στο 50% στο Δημόσιο Τομέα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες πραγματικές μειώσεις εξαιτίας της νέας φορολογικής επιδρομής, αδυνατώντας να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες-Μέλη της και τα Νομαρχιακά της Τμήματα ανά την επικράτεια, αλλά και σε συντονισμό με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Ιδιωτικού Τομέα, θα συνεχίζει να καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, το επόμενο διάστημα, με στόχο τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στη Γενική Απεργιακή Κινητοποίηση και στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις που θα διοργανωθούν από τα κατά τόπους Νομαρχιακά Τμήματα και Εργατικά Κέντρα. 

Στην Αθήνα η Απεργιακή Συγκέντρωση
 θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως στις 11.00 π.μ. 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.